Hogar Seguro

I et statlig barnehjem kjent som «El Hogar Seguro Virgen de La Asunción» i San José Pinula, Guatemala, natt til 8. mars [2017] ble 56 unge jenter stengt og låst inne i et rom som en form for straff etter konfrontasjoner mellom beboere og ansatte. Jentene hadde tidligere klaget om seksuell vold innenfor barnehjemmet, de hadde fortalt om episoder hvor de hadde blitt dopet ned og utnyttet. Da volden og undertrykkelsen fortsatte, arrangerte de en demonstrasjon 7.mars 2017, der de også prøvde å rømme fra barnehjemmet. De ble oppdaget, brakt tilbake til barnehjemmet av politiet, og med ordre fra Jimmy Morales, daværende president i Guatemala, og stengt inne på et rom i barnehjemmet. Jentene tente på madrasser i håp om å bli sluppet ut. Ansatte og politiet til stede slapp ikke jentene ut, og dørene forble stengte. I tillegg til å nekte jentene å gå ut, hindret de også brannmenn og de andre beboerne på barnehjemmet å prøve å hjelpe de som var stengt inne. Da dørene endelig ble åpnet hadde 19 jenter mistet livet, og enda flere var alvorlig skadd. De skadde ble tatt til sykehuset, men døde i løpet av kort tid. Kun 15 av de 56 jentene overlevde.

Hendelsen reflekterer landets mangel på et statsapparat som kan beskytte barna samtidig som den belyser mange av de dype strukturelle problemene som eksisterer i det guatemalanske samfunn, som utsetter barn for utryggheten. Jentene ble ikke beskyttet av de statlige institusjonene som finnes i landet, men det var derimot disse institusjonene som gjorde jentene sårbare for overgrep. Det var institusjonene som drepte jentene.

Tekst av Ixchel León, tidligere styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.

 

Om lydopptaket

Las Escucharon Gritar y no abrieron la puerta ~ De hørte dem skrike og åpnet ikke døra

«Las escucharon Gritar y no abrieron la puerta» er en opptreden som ble tatt opp i 2017 av den Guatemalske kunstneren og poeten Regina Jose Galindo. Du hører lyden av 41 kvinner, inkludert noen av mødrene som mistet sine døtre i brannen. Kvinnene er stengt inne i et lite rom i 9 minutter, og skriker til minne om jentene.

ADVARSEL:
Ha i minne at det er et sterkt lydopptak, som kan være ubehagelig å høre på, og minne om triste hendelser.

Produksjon Sildy Gomez Lima
Lydopptaker Enrique Juárez

Date: