Zapatistkvinnene

“Målet er at dere lytter til oss. Det finnes et system, kapitalismen, som er monsteret, som vil styre oss, i alle land, alle steder, det vil bestemme. Men vi har sagt at nok er nok.

Zapatistkvinne på Det internasjonale møtet for kvinner som kjemper

 

Her vil du møte andre kvinner som kjemper.

Plutselig kan det hende at å lytte til og bli kjent med andre kjempende kvinners kamper hjelper deg i din kamp. Selv om vi er enige eller ikke enige i andre kamper og deres måter og geografier, så er det nyttig for oss alle å høre og å lære. Derfor handler det ikke om å konkurrere for å se hvilken som er den beste kampen, men om å dele, og å dele fra oss selv.

Derfor ber vi deg om at du alltid har respekt for forskjellige tanker og måter.

Alle vi som er her, og mange flere som ikke er tilstede, vi er kvinner som kjemper. Vi har ulike måter, det er sant, men som du vet er vår tenking som zapatister at det ikke gir mening for alle å tenke og handle likt. Vi tenker at forskjeller ikke er en svakhet. Vi tenker at forskjeller er en mektig styrke hvis det finnes respekt og enighet om å kjempe sammen, men ikke oppå hverandre. Derfor ber vi deg om at du deler din smerte, ditt raseri og din kamp med verdighet, og at du respekterer andre smerter, andre raserier, og andre verdige kamper.

 

////////////

 

Aquí te vas a encontrar con otras mujeres que luchan.

De repente tal vez te ayude en tu lucha el escuchar y conocer otras luchas de como mujeres que somos. Aunque estemos de acuerdo o no estemos de acuerdo con otras luchas y sus modos y geografías, pues a todas nos sirve escuchar y aprender. Por eso no se trata de competir para ver cuál es la mejor lucha, sino de compartir y de compartirnos. Por eso te pedimos que siempre tengas respeto a los diferentes pensamientos y modos.

Todas las que estamos aquí, y muchas más que no están presentes, somos mujeres que luchan. Tenemos diferentes modos, es cierto. Pero ya ves que nuestro pensamiento como zapatistas que somos es que no sirve que todas somos iguales de pensamiento y modo. Pensamos que la diferencia no es debilidad. Pensamos que la diferencia es fuerza poderosa si hay respeto y hay acuerdo de luchar juntas pero no revueltas. Entonces te pedimos que compartas tu dolor, tu rabia y tu lucha con dignidad. Y que respetes otros dolores, otras rabias, y otras luchas dignas.

 

Utdrag fra åpningstalen til Det internasjonale møtet for kvinner som kjemper, arrangert av zapatistkvinnene i Morelia, Chiapas, desember 2019.

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2019/12/27/palabras-de-las-mujeres-zapatistas-en-la-inauguracion-del-segundo-encuentro-internacional-de-mujeres-que-luchan/

 

Date: